Login  Register  zondag 28 november 2021  
   Canada Algemeen Minimize  

 

Ambassades
Canadese Ambassade in Nederland:
Sophialaan 7
2514 JP Den Haag
Tel.: ( 31)(0) 70 311 1600
Fax: ( 31)(0) 70 311 1620

Canadese Ambassade in Duitsland (voor aanvraag Visa)
Leipziger Platz 17
10117 Berlin, Germany
Fax: 49-(0)-30-20312134
E-mail: brlin-im@dfait-maeci.gc.ca
Tel.: 49-(0)30-20312447


Nederlandse Ambassade in Canada:
Constitution Square Building
350 Albert Street, Suite 2020
Ottawa, ON K1R 1A4
Tel.: (613) 237 5030 t/m 5035
Fax: (613) 237 6471 


Bevolking
Aantal inwoners: ca. 32 miljoen. Canada is een multicultureel land in de ware zin van het woord. Een lappendeken van volkeren die voor 96% uit immigranten en voor slechts 4% uit de oorspronkelijke bevolking bestaat. De meerderheid van de immigranten is uit Europa afkomstig, met name uit Groot-Brittannië en Frankrijk, maar in de loop der jaren zijn ook veel Aziaten naar Canada getrokken. Zo is er een grote Chinese minderheid. De oorspronkelijke bevolking bestaat uit 3 hoofdgroepen: de Indianen, de Inuit en de Métis, de mensen geboren uit een Indiaanse - Europese verbintenis.


Taal
Engels en Frans zijn de officiële voertalen. Frans wordt hoofdzakelijk in Québec en gedeeltes van New Brunswick gesproken. Aangezien de meeste Canadezen tweetalig zijn, kunt u echter overal met Engels terecht. In Nunavut wordt naast Engels ook Inukitut gesproken.

 
Feestdagen
01 januari - nieuwjaarsdag 
21 maart - Goede vrijdag 
24 maart - Paasmaandag
21 mei - Victoria Day
24 juni - St. Jean Baptiste Day (Québec provincie)
01 juli - Canada Day
06 augustus - Bank Holiday*
03 september - Labour Day
08 oktober - Thanksgiving
11 november - Remembrance day
25 december - Kerstmis
26 december - Boxing Day 

Naast deze Nationale feestdagen kent bijna iedere streek, elk dorp en elke gemeenschap nog vele feestdagen, die vaak op een uitbundige manier worden gevierd.

* alleen in Alberta, Britsh Columbia en Ontario
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. 
 

Geschiedenis
Sinds 1931 is Canada onafhankelijk, maar nog steeds zijn er nauwe contacten met het Verenigd Koninkrijk.
De geschiedenis van Canada kent geen duidelijk samenhangend patroon, het is eerder een lappendeken die is samengesteld uit verschillende verhalen welke geen relatie met elkaar hebben. De diverse verschillend geaarde volkeren ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar in ver uit elkaar liggende, afgelegen gebieden. Ongeveer een eeuw geleden werden deze gebieden samengevoegd tot één natie.
Feitelijk werden de grenzen pas in het jaar 1949 vastgelegd, toen Newfoundland aan het grondgebied werd toegevoegd. Canada is in zekere zin nog altijd een soort Balkanstaat met rivaliserende etnische groepen en regio's. De grote verscheidenheid aan volkeren en landschappen maakt Canada zo interessant en levendig. 


        


 

Geografie
Oppervlakte Canada: ongeveer 240 keer Nederland.
In Canada vindt u vele natuurwonderen, zoals de imposante Niagara Falls, de diamantblauwe gletsjers, de Rocky Mountains en de fjorden die diepe en smalle wiggen drijven in de kustlijn.
De golven van de Atlantische Oceaan beuken in het oosten tegen het steile, rotsachtige voorgebergte. De hoge golven van de Stille Oceaan storten zich in het westen met geweld op de prachtige zandstranden die worden omgeven door dichte regenwouden.
In het centrale deel van het land liggen uitgestrekte prairies, een 'gouden' zee tijdens zonsondergang.  
                                                                                                                                        

 

 

 

 

 

Canada heeft een oppervlakte van bijna 10 miljoen km2 en omspant hiermee een kwart van alle tijdzones van de wereld. Het is het op een na grootste land ter wereld. De grillige kustlijn van het noorden grenst aan de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee. De gigantische Hudson Baai snijdt vanuit het noordoosten diep in het land. Geen land op aarde heeft meer rivieren en zoetwatermeren dan Canada. Bijna 25 % van het totale aantal op aarde vindt u in Canada. 


Flora & fauna
In Canada vindt u prachtige natuurgebieden en natuurparken. Canada is dan ook uitermate geschikt voor een natuurvakantie. Een lust voor het oog van elke natuurliefhebber of fotograaf. De flora en fauna zijn zo divers dat het te ver gaat om alles op te noemen. Glooiende heuvels, besneeuwde bergtoppen, immense bossen, rivieren, lege grasvlaktes, vele meren en schitterende stranden aan de kust. Toendra vindt u in het noorden, nationale parken overal.
Veel voorkomende bomen zijn: berk, beuk, ceder, den, eik, esdoorn, levensboom, spar en zwepenboom .
Tot de fauna behoren baribal, bizon, eland, grizzly, ijsbeer, kariboe, poema, vos en wapiti. 

          Blue Jay


Gezondheidszorg
De geneeskundige verzorging in Canada is uitstekend, maar erg duur. Ziekenhuiskosten voor niet-ingezetenen van Canada bedragen over het algemeen tussen de 1000 en 2000 CAD per dag. Als uw normale ziektekostenverzekering geen of onvoldoende dekking geeft, is het heel belangrijk dat u een aanvullende reisverzekering afsluit. Zorg er in ieder geval voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, aspirines, muggenwerende crème of tonic en de medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven. Alle rekeningen voor medische zorg en medicijnen dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen, zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
 

Klimaat
Canada is met een oppervlakte van ca. 10 miljoen km2 het op één na grootste land ter wereld. Door de enorme afmetingen is het klimaat zeer gevarieerd. 's Zomers is het vooral in het binnenland erg warm. Aan de kust is het meestal een stuk frisser. De westkust kent over het algemeen gematigde temperaturen en heel wat regenval. Je kunt het enigszins met ons klimaat vergelijken. De oostelijke provincies en de prairies zijn gewend aan extreme temperatuur verschillen: zeer koude winters en hete zomers. In het Atlantische oosten is het altijd iets kouder dan in de rest van het land en de winters zijn hier zeer koud en de zomers heet. 


Politiek

Canada is een parlementaire monarchie binnen het Britse Gemenebest met aan het hoofd koningin Elizabeth II. De hoofdstad is Ottawa met 1.000.000 inwoners.
De monarchie is toegetreden tot de VN (op 9 november 1945) en de Organisatie van Amerikaanse Staten. De politiek speelt zich af in twee politieke partijen: de Liberal Party of Canada (LPC) en de Reform Party (RP). Canada is geen eenheidsstaat te noemen. Het land bestaat uit een verzameling naties met verschillende karakters die in redelijke harmonie naast elkaar bestaan.


Economie
Verreweg de belangrijkste economische en culturele invloeden komen van over de grens. De goedgezinde, maar overmachtige en gigantische buurman, de Verenigde Staten, speelt een dominerende rol in alle aspecten van het dagelijkse leven van Canada - en deze invloed zal alleen nog maar toenemen door het vrijhandelsakkoord dat aan het einde van de jaren tachtig met de VS werd gesloten. 

Industrie
Het grootste gedeelte van de bevolking werkt in de dienstensector, maar liefst 71%. Het overige gedeelte werkt in de industriesector (25%) en in de landbouw (3%). De belangrijkste inkomstenbronnen voor Canada zijn goud, koper, lood, kaliumcarbonaat, molybdeen, nikkel en zink. Religie
Canada heeft geen officiële godsdienst en zo'n 13% van de Canadezen heeft helemaal geen religie. Rooms-Katholieken maken ongeveer de helft van de bevolking uit. Dit zijn vooral de Canadezen van Franse afkomst. Er zijn ook grote groepen protestanten. Andere godsdiensten als het Jodendom, Boeddhisme en de Islam komen ook voor in
Canada.                           


                                

     
  
Bookmark and Share

 


 

   Canada Algemeen
Copyright 2007 by yourhost.nl   Privacy Statement