Login  Register  zaterdag 20 oktober 2018  
   Baan / Huis / Auto vinden Minimize  

 

Baan / huis / auto vinden
Het zoeken van een baan, huis en auto kan een beproeving lijken. Het daarom handig als je weet waar je moet kijken. Van verschillende kanten kregen wij de website www.craigslist.ca aanbevolen. Hierop staat werkelijk álles wat er te koop en te huur is.

Wij hebben onze eerste anderhalve week in hostels verbleven, maar na enige tijd verlang je naar iets meer luxe, privacy en ruimte. Via Craigslist vonden we een guesthouse. Hier woon je met een aantal andere bewoners samen, maar het is een hele verbetering tov een hostel. Zodra we een vaste baan kregen en financieel wat betrouwbaarder leken, stuitten we op een fantastisch appartementje aan de rand van Vancouver. Doorgaans betaal je wel iets meer dan je in Nederland voor dezelfde afmeting zou neerleggen.

Over de banenmarkt. Je zult waarschijnlijk onder je niveau aan de slag moeten. Salarissen liggen tussen de 12 en 18 dollar per uur voor mensen met een werkvisum. Puur omdat je maximaal 1 jaar blijft. Daar willen veel bedrijven niet aan. We hebben ons ingeschreven bij wat Recruitment bureaus. Adecco, Randstad, Spherion, Kellyservices en Ajilon zijn daar voorbeelden van. Ook banen kun je vinden op www.Craigslist.ca. Zorg dat je voldoende kopieen van je CV uitgeprint hebt om uit te delen. Dit CV moet volledig zijn. Anders kijken ze er niet eens naar. Referenties zijn van groot belang voor toekomstige werkgevers en uitzendbureaus. Zorg dat je alle contactinformatie van jouw ex-werkgevers op je CV plaatst.

Dan de auto. We kunnen onszelf trotse autoeigenaars noemen. Het wordt bijna saai, maar ook de auto kun je via craigslist vinden. Het lijkt wel alsof ik aandelen in het bedrijf heb, maar geloof me, dat is het niet. Het is een gratis soort 'Marktplaats.nl' waar iedereen kostenloos advertenties kan plaatsen. Totaal niet commercieel (niet zo slim) en daarom heel toegankelijk. Wij vonden onze auto na een week actief zoeken. Er is veel te vinden in de 'Classifieds' van kranten, maar we kwamen toch weer op Craigslist uit. Echtgenoot overleden, auto over, wie helpt me ervanaf? Bel me. Die strekking. Gebeld, langsgegaan, proefrit gemaakt en een bod gedaan. Twee dagen later was de papierwinkel geregeld en konden we de auto naar huis rijden.

Over die papierwinkel. Het kopen van een tweedehands auto is een gevaarlijke bezigheid. Veel mensen bieden hun auto te koop aan omdat ze ervanaf willen. De redenen daarvoor lopen uiteen. Het kan zijn omdat de auto 'over' is vanwege overlijden of omdat de auto te duur werd om te rijden. Of de eigenaar moet bijvoorbeeld vanwege zijn werk naar een andere provincie verhuizen en de auto kan niet mee. In dat soort gevallen is er vaak niets mis mee. Maar als iemand er 'gewoon' vanaf wil, het ding rijdt niet meer of het is voor de 'klusser' dan weet je dat je moet oppassen. Maak altijd een testrit. Vraag door naar de reden van verkoop. En vraag naar de geschiedenis. Tweedehands auto's hebben een hele papieren geschiedenis en die moet erbij zitten.

Dan de kosten. Het kopen van een auto is niet het duurste. Dat is vaak de verzekering (afhankelijk van hoe duur je de auto maakt, natuurlijk). Om je een voorbeeld te geven, onze auto kostte ons ongeveer $1000 dollar (heel schappelijk) en de verzekering kostte ons het dubbele om er een jaar in te rijden.

Nummerplaten zijn persoonsgebonden. Iedere chauffeur in Canada krijgt dus een eigen set nummerplaten die je van de auto haalt bij verkoop. Die kosten ongeveer $20, met nogmaals dat bedrag voor elke extra nummerplaat. Dan nog wat behandelingskosten voor het afsluiten en nog wat belastingen, maakte dat we ietwat beduusd bij de Insurance Company naar buiten liepen. Maar zonder auto ben je vaak veel duurder uit op de lange termijn. Daarom is het vaak een goede aankoop. Maar nogmaals: weet wat je koopt. Ken de prijzen, weet hoeveel km op de teller te veel is, hoe zien de banden eruit, heeft de auto veel over besneeuwde en gestrooide wegen gereden (daarvan roest de onderkant veel sneller) en onderhandel.

Nog een laatste punt over het rijbewijs. In British Columbia kun je prima met een Nederlands rijbewijs een verzekering afsluiten, maar dit geldt niet voor alle provincies. Zorg dat je van tevoren weet wat de regels zijn in de provincie waar je naartoe gaat, anders ben je soms te duur uit.
In BC is je Nederlandse rijbewijs 6 maanden geldig. Als je de provincie verlaat en weer binnenkomt (bv als je een tripje naar Amerika maakt) is je rijbewijs weer 6 maanden geldig. Als je in het verkeer in aanraking komt met de politie, moet je kunnen aantonen dat je minder dan 6 maanden achter elkaar in BC bent geweest. Kijk voor meer info op deze site

 

     
  
Bookmark and Share

 

   Advertenties Minimize  
     
  
   Baan / huis / auto vinden
Copyright 2007 by yourhost.nl   Privacy Statement