Login  Register  zaterdag 20 oktober 2018  
   Voorbereiding Minimize  

 

Voorbereiding
Er zijn in het traject voor vertrek enorm veel zaken waar je aan moet denken. Wat neem je wel en niet mee, wat doe je met je woning (huur/koop), hoe zijn je verzekeringen geregeld, waar moet je je uitschrijven, etc. Wij zullen proberen je antwoorden te geven op de meest brandende vragen.  
 

Paspoort
Denk eraan dat je paspoort geldig is gedurende je gehele verblijf in het buitenland

Rijbewijs
Voor British Columbia heb je geen Internationaal Rijbewijs nodig. Voor sommige provincies wel. Het kan dus geen kwaad om dat eerst te checken. Ook moet je rijbewijs gedurende je gehele verblijf geldig zijn.

Creditcards en bankpassen
Ook deze moeten natuulijk nog geldig zijn. Als je ze moet vervangen, regel dit dan tijdig. Dat kan soms lang duren. Denk eraan dat een Nederlandse bankpas hier doorgaans niet geaccepteerd wordt voor betalingen. Pinnen kan wel (check van tevoren hoe duur dat is), maar voor betalingen wordt toch vaak de creditcard gebruikt. Soms heb je hiervoor een pincode nodig, dus zorg dat je die weet voordat je vertrekt. Tanken gaat hier ook met een creditcard. Heb je die niet, dan moet je eerst bij de kassier naar binnen, dan een schatting maken van wat erin gaat en dat cash neerleggen. Pas dan wordt de pomp vrijgegeven en kun je beginnen met tanken. Wat je teveel hebt betaald kun je daarna ophalen. 
Met andere woorden, een creditcard is haast onmisbaar in dit land.

Verzekering
Waarschijnlijk zul je je verzekeringen moeten omzetten naar een doorlopende reisverzekering met werelddekking. Doe dit tijdig. Op de website www.yoho.nl vonden wij alle informatie die we nodig hadden om een goede verzekering te kiezen. Denk bij het afsluiten om de maximale duur van de overeenkomst, welke sporten en activiteiten er zijn meeverzekerd, of de verzekering werelddekking heeft en of je bij tussentijdse terugkomst in Nederland ook verzekerd blijft. Meestal zeg je namelijk je eigen ziektenkostenverzekering op als je zo lang weg gaat. Soms moet je uitgeschreven zijn bij de gemeente in Nederland om een verzekering af te sluiten. De drie grootste: Elvia, Isis en Europeesche.

Mobiele telefoon
Veel providers bieden de service om jouw abonnement tijdelijk te 'bevriezen'. Meestal is hier wel een maximale termijn voor gesteld (9 maanden bij Vodafone, weet ik toevallig). Regel dit tijdig. 
Wil je jouw telefoon in het buitenland niet gebruiken, en wil je wel graag je nummer behouden, dan kun je het beste een Prepaykaart aanschaffen om het nummer naartoe te laten overzetten. Denk er dan wel aan dat je die kaart eens per jaar moet opwaarderen, anders raak je alsnog het nummer kwijt.
Ter plekke kun je het best een Canadese simkaart aanschaffen. Zorg dat je mobiele telefoon Triple band heeft anders werkt het hier niet.
Dan nog even over de belkosten. Op het eerste gezicht lijkt bellen hier niet zo duur. Abonnementen kosten rond de 30, 40 dollar. Maar daarvoor krijg je niets meer dan een telefoonnummer en bereik. Geen internationale telefoontjes, geen nummermelding, geen voicemail en geen sms. Elk van die opties kan er voor zo'n $10 bijgekocht worden. Dan wordt het toch nog een dure bezigheid. Daar staat tegenover dat lokaal bellen (overal met hetzelfde netnummer als het toestel) gratis is. In weekends en 's avonds na 7 uur ook nog ONBEPERKT.

Tandartsbezoek
Het is te raden voordat je vertrekt voor een langere periode, de tandarts in Nederland te hebben bezocht. Overigens heb ik nergens gevonden dat dit verplicht is, maar ga dit na bij je eigen verzekeraar.

Verhuur woning
Ben je een huizenbezitter, dan wil je waarschijnlijk je woning aanhouden tot je weer terugkomt. Er zijn enkele bedrijven die je een hoop zorgen uit handen nemen. Voorbeelden hiervan zijn
Rotsvast en Direct Wonen. Er staan vaak bemiddelingskosten tegenover om huurders te vinden en daarnaast ontvangt een bedrijf een percentage (tussen 5 en 7%) van de maandelijkse huur voor het Beheer. Dit kun je natuurlijk ook aan een familielid of buurman overlaten. 
Regel dit op tijd. Maak foto's van je huis en plaats die op verschillende websites. Het zelf vinden van een huurder is meestal de goedkoopste oplossing, maar het beheer uitbesteden is wel aan te raden.
Mocht je je uitschrijven bij de Gemeente, dan vervalt jouw inboedelverzekering. Als je huuders hebt gedurende jouw afwezigheid, zorg dan voor een solide inboedelverzekering.

Uitschrijving
Dit is nog een flinke uitdaging gebleken. Overal waar we informatie inwonnen kwam in eerste instantie een ander verhaal over de rechten en plichten bij vertrek naar het buitenland. Ondertussen hebben we dit hieruit kunnen opmaken:
Als je langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft, moet je je uitschrijven bij de Gemeente. Als je huiseigenaar bent, dan wordt je woning in Nederland je tweede verblijf als je in het land waarheen je reist op een vaste plek gaat wonen. De eigen woning komt in Box3 van de belastingaangifte terecht. Mocht je gaan reizen, dan krijg je geen vaste verblijfplaats en blijft je woning in Nederland jouw hoofdwoning. Dan blijf je in Box1. Dit terzijde.

Je bent dus wettelijk verplicht om je uit te schrijven bij de Gemeente. Je mag inkomsten ontvangen uit huurgelden en die komen ook in Box3 terecht. Deze zijn dan onbelast. Nadeel van Box3 is dat je geen Hypotheekrente kunt aftrekken. Dat mag in Box1 (hoofdverblijf) wel.

Omzetten van postadres
Je kunt ervoor kiezen om jouw post de gehele periode te laten doorsturen door TNT. Dit is vrij prijzig. De andere optie is om elke afzender (banken, abonnementen, providers, etc) afzonderlijk te benaderen, met het risico dat je er een paar vergeet. 

 

     
  
Bookmark and Share

 

   Advertenties Minimize  
     
  
   Voorbereiding
Copyright 2007 by yourhost.nl   Privacy Statement