Login  Register  maandag 22 april 2019  
   WHP Visum Minimize  


WHP Visum
Het WHP Visum is een Visum dat deels op basis van loting wordt uitgegeven. Eens per jaar worden een stuk of wat Visa vrijgegeven door de Canadese ambassade. Dat gebeurt meestal eind december. Zodra die er zijn, moet je zo snel mogelijk je aanvraagpapieren in orde hebben. Te vroeg ingestuurde aanvragen worden niet behandeld. 
De snelheid waarbij de Visa worden vergeven verschilt elk jaar. De duur van de behandeling evengoed. In ons geval duurde de aanvraag ongeveer twee weken, maar houdt ook rekening met 5 weken of meer.

Op deze pagina gaan we geïnteresseerden proberen een goed beeld te geven van de te bewandelen stappen als je ook graag dat visum wilt bemachtingen. Tijdens onze zoektocht naar antwoorden kwamen wij op vele websites terecht, met elk een hoop informatie, maar nooit volledig. Wij gaan proberen alle benodigde informatie uiteen te zetten.

Op fora is al gebleken dat het verlangen om er een jaartje tussenuit te gaan of helemaal te emigreren, steeds groter aan het worden is. Wij hopen al die mensen te kunnen adviseren. Lees het onderstaande goed door en stuur ons gerust een mailtje, mocht je daarna nog vragen hebben.

Als Nederlandse toerist heb je geen visum nodig om Canada binnen te komen. Hierover zijn afspraken gemaakt tussen Nederland en Canada. Als je er wilt werken ligt dat anders.

Wij hebben dus een WHP Visum aangevraagd. Dit staat voor Working Holiday Program en is vrijwel gratis te verkrijgen mits je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 Persons applying for these work permits must meet the following criteria:

They

 • are citizens of The Netherlands;
 • have to be between 18 and 30 years of age, their application must be stamped as received by the Canadian Embassy in Berlin on or after their 18th birthday or prior to their 31st birthday;
 • reside in The Netherlands;
 • are not accompanied by dependent family members (spouse, partner or children);
 • have the financial resources necessary to support themselves;
 • have not been convicted of a criminal offence;
 • are of good health;
 • have a valid passport and a return ticket;
 • hold comprehensive liability and health insurance coverage valid for the duration of their stay.

One can participate two times in the programs. However one cannot apply for the same type of work permit twice (i.e. if you want to take part a second time, you have to apply for a different type of work permit from the first) and there has to be an interruption between the two stays.

We gaan er voor het gemak vanuit dat als je plannen hebt om naar naar Canada te gaan, jouw Engels goed genoeg is om dit soort informatie onvertaald weer te kunnen geven.

Het WHP Visum is een jaar geldig. Je mag voor elke werkgever werken, met uitzondering van de gezondheidszorg en de voedselindustrie. Er is ook geen limiet gesteld aan de tijdsduur die je bij een enkele werkgever werkzaam bent. Dit, in tegenstellling tot sommige Visa waarbij je 'verplicht' wordt om de zoveel weken van baan te wisselen.


Canadese Ambassade
Voor Nederlanders zit de Canadese Ambassade in Duitsland. Nederland heeft ook een ambassade, maar die is alleen voor Canadezen. All correspondentie voor de aanvraag van je Visum gaat via Berlijn. Op de website kun je alle contactinformatie vinden.

Via deze link kun je het aanmeldingspakket aanvragen. Hierop staan nogmaals alle vereisten.

Let op: het is zinnig om de laatste definitieve versie op te zoeken. Ik neem aan dat de formulieren jaarlijks iets wijzigen. Ga daarvoor naar de website van de Canadese Ambassade.

Zodra je dus besloten hebt dat je wilt gaan, vraag je het aanmeldingspakket aan. Nogmaals, zorg dat je de laatste versie download.


Invulinstructie
Voor de Visumaanvraag heb je nodig:

 • 2 pasfoto's (let op richtlijnen)
 • Een bankafschrift waarop de Participation Fee is afgeschreven. Zorg dat je ook het rekeningnummer omcirkeld, zodat ze de deelnamekosten eventueel kunnen terugstorten.
 • Kopie van je paspoort. Het paspoort mag niet verlopen gedurende jouw verblijf in Canada.
 • Bewijs van goed gedrag ('VOG- Verklaring Omtrent Gedrag', dit kost een paar tientjes)
 • Retourenvelop waarop je je eigen adres noteert.
 • De ingevulde aanmeldingsformulieren

Verder staat er ook nog dat je een kopie van een Signed Job Offer moet toevoegen, maar daar is doorgaans bij dit visum geen sprake van. Dat kan dus niet.

Op de website www.kanada.de/ymp kun je lezen hoe hoog de deelnamekosten zijn. Die verschillen van jaar tot jaar. In 2008 betaalden wij 102 Euro. 
Dit geld schrijf je over naar het adres dat vermeld staat op de formulieren.

Bij de formulieren zit een verklaring waarop je verklaart een retourticket aan te schaffen, je voldoende liquide middelen hebt om je tijdens het verblijf te kunnen redden en je je zult verzekeren als je in Canada aankomt.
Je moet ook je eigen bankgegevens nogmaals invullen. Waar je wellicht over valt, omdat het niet zo bekend is in Nederland is de Bank Sorting Code. Het is een bankgerelateerde code waarmee jouw bank zich identificeert bij internationale betalingen. Die kun je vinden op de website van jouw eigen bank.

Daarna vul je het formulier in. Dit spreekt eigenlijk voor zich. Bij vraag 14 (in de versie van 2008) waarin gevraagd wordt om de naam en adres van jouw Canadese werkgever vul je simpelweg 'WHP Visa' in. Dat doe je ook bij de vragen die volgen over het beroep dat je gaat uitoefenen in Canada, het salaris dat je gaat verdienen, de datum waarop je start bij de nieuwe werkgever en de dag dat je daar je spullen pakt. Als je dit niet weet, zet je daar 'WHP Visa' neer.

Dat was het! Stop alles in een envelop (doe daar dus ook je retourenvelop bij) en verstuur dit. Check van tevoren of de inschrijvingen al geopend zijn voor dat jaar anders doe je alles voor niets.

Bij binnenkomst in Canada volg je de bordjes 'immigrants and skilled workers' alwaar je het visum aan een loket kunt krijgen. Dit is een vel papier dat in het paspoort wordt geniet. Dit moet je overleggen bij de aanvraag van het SIN nummer (soort SOFI nummer in Nederland)

 

     
  
Bookmark and Share

 

   WHP Visum
Copyright 2007 by yourhost.nl   Privacy Statement